Новини


12-09-2005

Емил Кошлуков: София е сграбчена от октопод


Интервю от в. Труд на Мила Аврамова с Емил Кошлуков

- Изчезнахте през последните 2-3 месеца, г-н Кошлуков, ближете рани след изборите ли?
- След изборите цялото внимание беше съсредоточено върху съставянето на кабинета. Нормално е. Разбира се, ближем и раните си, но продължаваме напред. Учудващо за българските политически нрави, но при нас продължават да се записват нови членове - млади и интелигентни хора. От цялата страна ни звънят колеги, които питат: „Какво правим? Действаме ли за местните избори? Как ще се явяваме?"


- Е, действате ли? И какво ще правите в София?
- Да, действаме. В София ще подкрепим фигура, която има шанс да спечели.
Принципът на останалите десни партии - да участваме само да ни има, малко... не ни е приятен. Виждаме, че Костов и останалите искат да превърнат изборите от мажоритарни в пропорционални. Издигат кандидати, които очевидно не са най-добрите. Е, може би нямат други. А ние искаме да подкрепим знакова, символична за София фигура. Която да даде отпор на десните и на управляващата тройна коалиция. Сметките не бива да са дребни - само Костов да доказва, че е по-голям от Надка, или пък ВМРО и Софиянски да се измъкнат от кризата. Трябва да намерим човек, който може да обедини софиянци. От строго партиен кандидат няма смисъл.


- Има ли такава фигура?
- Например ген. Бойко Борисов или фигурата на някой значим банкер или икономист - човек с биография и образ, който е по-голям от една партия.


- Ще издигнете ген. Борисов за кмет?
- Категорично. Той е популярен и има всички шансове да спечели мача. От всички имена, които се завъртяха - Венци Димитров, Светослав Гаврийски, Минко Герджиков, БСП и сателитите ще изкарат и още някого, не виждам друго име от този ранг. Той е безспорен като рейтинг и подкрепа.
А и генералът беше по-жертван. Беше един от тези, които се опитваха да работят в НДСВ 4 г., да прокарват политиката си, а беше изхвърлен. Самият факт, че след 4 г. конфликт с Борисов, Георги Петка-нов получи одобрението на царя и беше запазен, показва кого цени НДСВ.


- Ген. Борисов ще се съгласи ли да е кандидат на „Новото време"?
- Не. И не бива! Трябва да го издигне инициативен комитет от личности и да бъде подкрепен от различни организации. Голямата драма на тези избори е, че кметът няма да има пълен мандат. И много хора си казват, абе то няма шанс да се направи нещо.
И втората драма е, че общинският съвет вече е избран и повечето си мислят, че с него нищо не може да се направи. За да работи с него, новият кмет не трябва да е нито от десницата, нито от левицата.


- Говорихте ли с генерала вече?
- Консултирали сме се с него. Смятам, че и други хора са му отправили това предложение. Става дума за видни личности, значими хора от бизнеса, от интелектуалните среди. Те могат да го издигнат. Знаете, че по закон са нужни 5 до 9 души и 500 подписа. Мисля, че тези, които ще застанат зад подобна кандидатура, трябва да са известни имена. Може би от партиите ние и „Гергьовден" ще подкрепим този комитет.


- Кои ще са водещите фигури в него?
- Вътре трябва да има разпознаваеми и известни лица. И бизнесът, и академичните среди, и хората на изкуството и културата трябва да покажат своя избор. За да не бъде строго партиен и за да може по-късно ген. Борисов да работи, опирайки се на такива съветници, които могат да помагат за управлението на София.


- Имена?
- Срещали сме се с доста хора. След като приключат разговорите, ще оповестим кои са. Но например, има студенти и студентски организации, които искат да го издигнат и подкрепят. Наши приятели като певеца Дони, като издателя Мартин Захариев също стоят зад него. Бизнесът също му вярва, че може да се справи. Мисля, че кандидатурата му ще бъде издигната от
много страни.


- „Гергьовден" няма ли да влезе в конфликт с коалицията ОДС?
- Те са наясно, че ако искаме да направим нещо за София, Бойко Борисов е човекът, който може да го свърши. И са готови да го подкрепят. Нещо повече, ако не искаме НДСВ да подари на БСП и кмета на София, трябва да се действа. Ген. Борисов е обединителна фигура. За мен другите партии дори би трябвало да изтеглят кандидатите си. Смятам, че генералът може да привлече, да ерозира даже гласове от левицата.


- Защо смятате, че ще се справи като кмет на София?
- Защото не е обвързан и не е пристрастен, каквито са Герджиков и Гаврийски например. Той би могъл да работи с цялата десница, може да се разбере и с БСП. Второ, проблемите на София са престъпността и корупцията. А това е работата му през последните 4 години.
След управлението на Софиянски това е истинската драма на столицата - всичко е далавера, сделки под масата, бензиностанции във всяка градинка...


- Е, кметът трябва да разбира и от икономика?
- Икономическата му програма ще бъде направена от хората около него. Важно е да издигнем фигура, на която софиянци да повярват. Човек, който да реши големите проблеми със сметището, с крадците
и бандитите, с раздаването на автопаркове и т. н. Това, което дразни всеки софиянец, са проблемите на улицата - бандити, „паяци", кучета, боклук...


- Т. е. вие припознавате в Борисов силната ръка?
- Мисля, че го е доказал. След предното управление, което се характеризира с далавери, на София е нужен човек, който да е безспорен авторитет в борбата срещу корупцията. Борисов е именно такъв.


- Но той беше кандидат за депутат на НДСВ и макар да постигна най-добрия жълт резултат, очакванията към него бяха по-големи.
- Бяха, но в НДСВ не му позволиха да се развие. Ако ме питате, той беше най-естествената номинация на НДСВ за вицепремиер и министър, но не е... Неговото естествено развитие беше да влезе в кабинета. Но цялото юридическо лоби в НДСВ, кръгът „Петканов" и т. н. са срещу него. От лоялност към царя той е работил за тях. Съгласи се да се кандидатира за депутат, но бъдещето му не е в парламента. Като кмет на София той има шанс да докаже дали е управленец. Като главен секретар на МВР вече го направи.


- Но с кандидатирането си ген. Борисов вероятно ще влезе в конфликт със Симеон.
- Ако генералът спечели изборите, а аз съм сигурен, че може, това ще е реабилитация след подмяната на вота. Цялото НДСВ беше продадено като крепостни селяни на БСП, а Борисов е единствената фигура, която все още може да запази лицето на царя. Отношенията им са съвсем нормални. И според мен НДСВ ще изпадне в много странна позиция, ако не го подкрепи, а застане зад име, посочено от БСП и ДПС.


- Могат да ви заподозрат, че пак опитвате да разцепите НДСВ?
- Разцепването означава да си верен на съвестта си.


- Ако „Атака" също припознае в генерала силната ръка и му предложи подкрепата си, как ще реагирате?
-Той лично ще реши с кои от политическите формации може да сключи споразумение.


- Нямате много време, включително и за писане на програма. Кога ще го номинирате?
- Има още 17 дни за регистрация на кандидатите. Програма за управление на София имаме и ние, и „Гергьовден". Но в случая, в оставащите 2 г. от мандата, става въпрос по-скоро за разчистване на бакиите на града. Е, разбира се, трябва да се каже какво се прави със „Софийски имоти", със „Софийска вода", с тези, които бившият кмет настани да източват общинския бюджет... Те трябва да бъдат посочени.
Само ген. Борисов може да проведе битката с октопода, който е сграбчил София. Голямата задача е да се спре далаверата. Онези, които са се настанили по веригата и над паничката, трябва да бъдат махнати. Това съсипва София!

 


© Новото Време. Всички права запазени.