Новини


24-08-2005

Емил Кошлуков, лидер на "Новото време": Доган може да ни препъне за ЕС

Интервю от в. Труд на Валентина ПЕТКОВА с Емил Кошлуков

                                                                            
- Г-н Кошлуков, не е ли кауза пердута дясното обединение в този момент? ДСБ с кандидатурата си за кмет на София демонстрира, че не го желае.
- БСП изкара 8 години, преди да се възстанови. Така че това е само началото на дясното обединение и то няма да стане утре. Предстои процес, през който ще трябва да се надживеят лидерски амбиции, лични омрази. От друга страна, дясното обединение не е задължително да включва всички.

- Кои партии ще участват?
- Ще ви кажа кои няма да участват - със сигурност .Атака".

- Тя има ли нещо общо с дясното?
-Че в „Атака" има хора от бившите служби и че е създадена с помощта на червените генерали, е факт. От друга страна, за нея гласуваха хора, които не са комунисти. Така че тя е продукт на нашето общество и на политическия преход. Но докато „Атака" не определи отношението си към малцинствата, докато иска да беси цигани и евреи, не можем да разговаряме с нейни представители.
Очевидно Иван Костов също остава извън обединението на десницата. Той заема нишата на най-крайното дясно. Виждате, че ДСБ не води диалог с другите десни партии и че играе самостоятелно. За него тази ситуация в парламента е чудесна - слаби десни лидери, фалирало БНС, раздробено СДС, НДСВ, което приключи със своята идентичност...

- Кои ще са водещите партии в бъдещата нова десница, ако приемем така да я наричаме?
- Очевидно водеща роля ще има СДС, който на 1 октомври трябва да разреши своите вътрешнопартийни проблеми. Тогава конференцията ще избере ново или старото ръководство. Ние разговаряме и с депутатите в СДС, и със сегашния лидер. В нова десница имат място и формации като „Гергьовден". Също ВМРО и земеделци, след известни процеси, последвали сериала „Прелъстени и изоставени", в който участваха.

- Някои прогнозират смърт на СДС. Да не се окаже, че няма да има с кого да се съберете?
- В този вид, в който е сега, СДС няма шанс. Партията трябва да направи промени. Да изкара нови лица, да изгради ясна кауза. СДС носи бреме от миналото. То трябва да отиде при ДСБ и да започне изграждането на модерна партия от XXI век.

- Кой ще направи тези промени в СДС? Филип Димитров и Петър Стоянов не са ли също лица отминалото?
- Не мога да определя кой ще стане председател и кой ще стане лице на СДС. Но освен фигури те трябва да имат и ясни приоритети, друг модел за бъдещето на страната.

-Вие ли ще сте основната движеща сила на дясното обединение?
- Надявам се „Новото време" да изиграе важна роля. Първо, ръцете ни са развързани. Тъй като не сме в парламента, имаме по-голяма свобода на действие.

- Но и ограничени възможности.
- Имаме свободата да не се съобразяваме с парламентарните сили и със статуквото. Другите трябва да се обясняват за мерцедесите и командировките. Второ, „Новото време" е произвело законодателна канава за това обединение. Нашите 80 закона могат да послужат за база. Като започнете от мажоритарните избори и Избирателния кодекс и завършите с данъчните закони. За да има дясно обединение, то трябва да предложи управление на България.

- Вие сам се убедихте, че депутатите не желаят избирателен кодекс, нито мажоритарни избори.
- Моят анализ на случилото се е, че това е крахът на приключването на политическия модел на прехода. Доказа се, че тази избирателна система произвежда негоден парламент. Че липсата на закон за референдумите запушва устата на хората. Че липсата на закон за лобизма прави обръч от фирми. Че окастреният закон за партиите е свръхважен. Но срещу това статукво ще се обърне гражданското общество. Ясно е, че старите партии не искат да се променят, новата десница трябва да събере кураж и да каже: готови сме да излезем на мажоритарни избори и да слушаме хората с референдуми.

- Новата десница ще има ли обща кандидатура за кмет на София, Русе и т. н.?
- Очевидно това няма да стане за София, тъй като вече има издигнати кандидатури - Гаврийски, Венци Димитров. За Русе, Севлиево, Пещера, Велинград, Белово, Панагюрище и др. се очертават единни кандидатури срещу управляващата коалиция. Опасявам се, че сериозни личности сега не биха се кандидатирали. Този избор е временен - за година и половина. А и се избира само кмет. С готовите общински съвети ще бъде ограничена възможността му да се разгърне. Подозирам, че тежките имена, които имат шанс да спечелят при обединение на десницата, ще чакат 2007 г. Така че първата проба, първата сериозна битка за десницата ще са президентските избори.

- Каква е гаранцията, че новата десница ще издигне кандидатура, конкурентна на тази на БСП?
- Самото обединение носи позитивна подкрепа. Догодина за първи път ще имаме шанс да отнемем една от властите на БСП. В момента и президентът е от БСП, и шефът на Народното събрание, и премиерът. Най-вероятно и главният прокурор ще е от БСП след няколко месеца. Така че цялата власт се връща в партията майка и започваме да приличаме на 1988 г. За да се даде отпор на това, първата ни среща ще е през 2006 г. на президентските избори. На това правителство сега му даваме 100 дни толеранс и му пожелаваме успех, това е важно за България. Но след година ще има оценка и се опасявам, че тя няма да е добра.

- Бихте ли подкрепили евентуална кандидатура на Симеон?
- Не само че не бихме го подкрепили, но и той няма шанс. А и не вярвам Симеон да се кандидатира. НДСВ избра да е сателит на БСП. Това има своето предимство участие във властта, но им отнема правото да говорят пред демократичния електорат. Те са избрали пътя да работят за БСП.

- Прогнозирате разцепление в НДСВ?
- Очаквам го, но това ще е бавен процес. В миналия парламент едва през декември депутатите се усетиха за какво става дума. В „Новото време" бяха над 30 човека, но от НДСВ излязохме 11. За такова решение се иска мъжество и кураж. Ние бяхме една от последните бариери пред БСП в НДСВ.

- Коя е вътрешната алтернатива днес в НДСВ? Известни са десните позиции на Атанас
Щерев, който няма намерение да напуска царя.
-Аз бих задал въпроса така: какво ще работи Свинаров като шеф на вътрешната комисия в парламента? Той няма друга роля, освен да брани министъра на МВР Румен Петков. Какво ще работят Станимир Илчев, Милен Велчев? В НДСВ има хора, които категорично не са доволни от съюза с БСП.

- Нима виждате Милен Велчев отцепен от НДСВ?
- В момента - не. Но рано или късно този, който иска да има политическа кариера, ще трябва да си избере пътя. Или е с БСП, или е верен на каузата и програмата на НДСВ от 2001 г., на либералната партия. В момента няма нищо либерално в НДСВ.

- Не е ли в същото положение и ДПС, с което вие искахте да се коалирате преди изборите?
- ДПС за съжаление направи огромна грешка, която може да е проблем пред европейското ни членство. В прословутото си изказване Ахмед Доган заяви за обръча от фирми, които ще получават проекти и ще бъдат подизпълнители. Аз се опасявам, че това е чудесен повод на Европа да ни отложи. Доколкото разбирам, стенограмата от предаването е изискана.

- От кого?
- От делегацията на Европейската комисия (б. р. - и от офиса на Би Ти Ви, и от „Шоуто на Слави" не потвърдиха казаното от Емил Кошлуков). Ами поставете се на нейно място. Третата по сила партия в страната, мандатоносителят, казва открито, че парите на европейските данъкоплатци се разпределят по връзкарски принцип. Толкова цинично отношение към политиката говори за тежка девалвация на политическия елит. Сигурно и в Америка се получават комисионни, но поне се стремят да изглеждат благовидно.

- От какво ще се финансира „Новото време" като извънпарламентарна опозиция?
- По закон според резултатите от изборите ще получаваме около 140 000 лв. държавна субсидия. Издръжката на офисите ни в 28-те областни града са по около 500 лв. Плюс заплатите за хората, които работят в тях.

- И заплата на лидера на партията?
- Още не ми е гласувана заплата.
През септември ще определим всички разходи. Останалото е от фондонабиране от бизнеса, който ни падкрепя. Винаги съм бил привърженик на дребното фондонабиране. Предпочитам 100 фирми да дадат по 10 лв. и да вземем 1000 лв. Отколкото една да ти даде 1000 лв. За да представлява реални интереси, политиката трябва да е публично финансирана от бизнеса.

- Партиите обаче предпочитат да прибират пари под масата, защото никой не знае нито колко са, нито къде отиват?
- Да, и защото е по-лесно. Няма отчетност, а и не се налага да работиш.


© Новото Време. Всички права запазени.