Новини


28-07-2005

СТАНОВИЩЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ПП „НОВОТО ВРЕМЕ”

В последните дни българските граждани станаха свидетели не само на провала на БСП и ДПС да формират правителство, но и на грозната агония на старата партийно-политическа система. Този провал е закономерен резултат от неоправдано партийно самодоволство и неприкритото желание да се упражнява властта не в името на националните интереси, а като инструмент за ново разграбване на България чрез „обръч от фирми” и „приятелски кръгове”.
Още в хода на предизборната кампания старите партии подмениха и манипулираха вота на избирателите чрез масово купуване на гласове, двойно и тройно гласуване. Тази подмяна беше продължена от върхушките на БСП и ДПС със задкулисни пазарлъци, политически рекет, пазаруване на депутатска подкрепа и погазване на парламентарните процедури, които са в пълно противоречие с европейските политически стандарти и сриват доверието в 40-то НС още в първите дни на неговия мандат.
Всичко това доказва още веднъж, че България има нужда от дълбока промяна на политическия модел и незабавно приемане на законите на „Новото време” за мажоритарни избори, за реферндумите, за въвеждане на етични стандарти в работата на депутатите и за „изваждане на светло” на лобистите и лобистките практики. Тези закони нямат разумна алтернатива! Ето защо, призоваваме политическите сили в това Народно събрание приоритетно да ги обсъдят и приемат като единствен път за нормализиране и оздравяване на политическата система.
Днешната политическа обстановка показва също така и очевидната изчерпаност на старите партии в морално, идейно и кадрово отношение. „Новото време”, като изразител на интересите на над сто хиляди български гласоподаватели, ще работи за изграждането на нов политически проект, който дава ясна перспектива за европейското бъдеще на България.


© Новото Време. Всички права запазени.